Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Klima Kullanımı ve Sağlık İlişkisi

Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte klima kullanımı yaygınlaşıyor. Ancak uzmanlar, klimaların bilinçsiz kullanımının sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, klimaların havayı sürekli dolaştırarak havanın kalitesini bozabileceğini söylüyor. Klimaların sağlık açısından bazı riskler taşıdığını belirten Özlü, klimaların filtrelerinin düzenli olarak değiştirilmesi ve bakımının yapılmasının önemine değiniyor. Klimaların odadaki havayı sürekli dolaştırmasının, havanın kirli hale gelmesine ve zararlı gazların birikmesine neden olabileceğini vurguluyor.

‘Filtrelerin Düzenli Olarak Değiştirilmesi Gerekiyor’

Prof. Dr. Özlü, klima fanının doğrudan üzerinize gelmemesi ve fanı yukarıya doğrultmanın faydalı olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, odadaki sıcaklığın 21-24 derece arasında olmasının ideal olduğunu söylüyor. Klimaların odada nemlendirme yapması durumunda göz, burun ve ağızda tahrişlere neden olabileceğini belirten Özlü, klimaların bakımının düzenli olarak yapılması gerektiğini vurguluyor.

‘Ani Soğutma Yapılmamalı’

Prof. Dr. Tevfik Özlü, ani ısı değişimlerinin çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor. Isıyı kademeli olarak düşürmenin faydalı olabileceğini söyleyen Özlü, kapalı ortamlardaki hava nedeniyle enfeksiyonların meydana gelebileceğini ve klimanın etkilerini boğazda yanma, burun tıkanıklığı ve öksürük gibi semptomlarla anlayabileceğimizi belirtiyor.

Related Posts

Hep yorgun, kızarık gözleriniz mi var? Nedeni en yaygın hastalık olabilir

Kuru göz hastalığı, gözde batma, yanma, kızarıklık ve bulanık görme gibi belirtilerle yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Tunç, kuru gözün nedenlerini ve kişiye özel tedavi yöntemlerini anlattı.

Şifalı olduğu sanılan ‘acı su’ için uzmanından tüketim uyarısı

Trabzon’da halk arasında ‘şifalı su’ olarak bilinen ve ağzı yakan tadıyla dikkat çeken mineralli su kaynaklarına ilgi büyük. Ancak uzmanlar, analiz yapılmadan tüketilen bu suların sağlık açısından ciddi riskler taşıyabileceği konusunda uyarıyor.

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.

Basit bir burun tıkanıklığı düşündüğünüz gibi masum değil

Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Merdiven çıkmak bedeni ve zihni nasıl güçlendirir?

Günlük birkaç kat çıkmak, zihinsel becerileri artırabilir