Prof. Dr. Ece Ceylan Baba: İş tanımlarını sil baştan yazan yapay zekâdan korkmayın

Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı: Yapay Zekâdan Korkmayın

Coursera tarafından yayımlanan Global Skills Report 2025 üzerine konuşan Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, yapay zekânın sadece bir teknoloji olmadığını, tüm sektörleri dönüştüren bir kaldıraç olduğunu belirtti. Yapay zekânın iş tanımlarını yeniden şekillendirdiğini vurgulayan Baba, bu dönüşümün bir tercih değil, bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Rapora göre, Türkiye’de 2030 yılına kadar 7,6 milyon mevcut iş pozisyonunun dijitalleşme, otomasyon ve yapay zekâ gibi teknolojik gelişmelerle tamamen değişeceği ve yerlerini veri analitiği, yazılım geliştirme, siber güvenlik, yapay zekâ uygulamaları gibi alanlarda uzmanlaşmış bireylerin alacağı 8,9 milyon yeni ve teknoloji odaklı meslek rolünün üstleneceği öngörülüyor.

“Diploma Artık Yeterli Değil”

Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, Global Skills Report 2025 raporunu inceledikten sonra yaptığı açıklamada, yapay zekânın bir teknoloji olmanın ötesinde tüm sektörleri dönüştüren bir güç olduğunu dile getirdi. Baba, günümüzün neredeyse tüm alanlarında veri, otomasyon ve yapay zekâ okuryazarlığının önemli hale geldiğini belirterek, diploma yanında becerinin ve öğrenme isteğinin de önemli olduğunu vurguladı.

“Beceri: Kariyerin Geçer Akçesi”

Geleceğin iş dünyasında adaptasyon yeteneği, sistem düşünme ve öğrenmeyi öğrenme becerisinin teknik yeterlilikten daha önemli hale geleceğini belirten Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, “Yeni çağda başarılı olanlar unvan değil, yetkinlik sahibi olanlar olacak. Beceriler artık kariyerin anahtarı haline geldi” dedi.

Coursera raporuna göre Türkiye’deki bireyler, işletme (%45), teknoloji (%60) ve veri bilimi (%49) alanlarında yeterlilik seviyesine sahip. Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, bu oranların Türkiye’nin dijital dönüşüme açık olduğunu ve bu süreci hızlandırmak için daha fazla desteklenmeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

“Türkiye Toplumsal Bir Uyanış İçerisinde”

Türkiye’den yapılan yapay zekâ eğitimlerine kayıtların son bir yılda %100 arttığını göz önünde bulunduran Prof. Dr. Baba, bu durumu “toplumsal bir uyanış” olarak değerlendirdi. Baba, gençlerin öğrenme hevesinin yüksek olduğunu vurgulayarak, yapay zekânın bir dönüşüm aracı olarak görülmesi gerektiğini sözlerine ekledi. (DHA)

Related Posts

Yapay zeka tehlikesi büyüyor: Spotify ölü sanatçılar adına şarkılar yayınlıyor

Spotify, hayatını kaybeden sanatçıların hesaplarından yapay zeka ile üretilmiş müzikler yayınladı.

Battlefield 6 sızdırıldı: EA’in büyük sürprizi erken mi açığa çıktı?

EA’in yeni Battlefield oyununa dair planları sızdırıldı. İşte tanıtım tarihi, içerik ipuçları ve açık beta beklentisi hakkında tüm detaylar…

WhatsApp’ta büyük değişim zamanı

Meta, WhatsApp’ın Windows uygulamasında yerel yapıdan vazgeçerek tarayıcı temelli yeni bir sürüme geçiyor. Peki Beta kullanıcılarına sunulan bu güncelleme, hayatımızda neleri değiştirecek?

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.

Bu telefonlar 7 yıl boyunca güncelleme alacak!

Samsung bazı modellerinin 7 boyunca güncellenerek destekleneceğini duyurdu.

Grok’tan dün geceyle ilgili ilk açıklama geldi: Kandırıldım

Dün akşam saatlerinden itibaren X’in yapay zeka aracı Grok tarafından verilen yanıtlar gündeme oturdu. Agresif ve argo ifadelerle yanıtlar veren Grok, devlet görevlilerine ve hassas değerler hakkında da ağır cümleler kullandı. Sabah saatlerinde erişim engeli talebi getirilen Grok konuyla ilgili ilk cevabını verdi: Kandırıldım