Araç alacaklar dikkat! Taşıt kredilerine faiz ayarı: Oranlar değişti

Taşıt Kredisi Faiz Oranları Değişti: İşte Güncel Durum

Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırmasıyla taşıt kredilerinde yeni bir dönem başladı. Tüketici kredilerinin en düşük payına sahip olan taşıt kredisi hacmi, son iki haftada önemli ölçüde geriledi. Toplam kredilerin sadece %3’ü ‘taşıt’ kategorisinde gerçekleşirken, bu durum özellikle otomotiv sektörünü etkiliyor.

En Düşük Taşıt Kredisi Faiz Oranı Güncellendi

Bankaların taşıt kredisi faiz oranları mayıs ayı itibarıyla değişti. En düşük taşıt kredisi faiz oranı şu anda yüzde 3.45 seviyesine yükseldi. Bazı bankalarda ise bu oranlar yüzde 4’ü aşabiliyor.

Taşıt Kredilerindeki Gelişmeler

Geçtiğimiz aylarda faizlerin %3’e kadar gerilediği dönemler yaşanmıştı. Ancak son zamanlarda faizlerin tekrar yükselmesi taşıt kredilerini de olumsuz etkiledi. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, faizlerle ilgili olarak “Şu an için 3.40-3.50 seviyelerinde finansman imkanı bulunabiliyor” açıklamasında bulundu.

  • Kredi faizlerinin yükselmesi taşıt kredilerini etkiliyor.
  • Toplam krediler içinde taşıt kredilerinin payı sadece %3.
  • Kredi büyüme oranları da faizler kadar önemli.

Ertemel, faizlerdeki düşüşle birlikte bankaların kredi büyüme oranlarının artmasını beklediklerini belirtti.

400 Bin TL Taşıt Kredisi Örneği

Bir araç için kullanılan 400.000 TL taşıt kredisi 36 ay vadeyle alındığında yüzde 3.50 faiz oranıyla aylık ödeme tutarı yaklaşık 23.000 TL olacaktır. Ancak dosya masrafları ve hayat sigortası gibi ek maliyetlerin de bulunduğu unutulmamalıdır.

Faizlerde Beklenti ve Öngörüler

Faiz oranlarının yaz aylarında makul seviyelere düşmesi bekleniyordu ancak son dönemdeki gelişmeler beklentileri öteledi. Beklentilere göre yaz aylarından itibaren faiz oranlarında iyileşme olabilir. Ancak daha istenilen seviyelere 2026 yılında ulaşılacağı tahmin edilmektedir.

Kredi İhtiyacı Olanlar Ne Yapmalı?

Faiz düşüşünü beklemek veya beklememek, ihtiyaca bağlı bir karardır. İleriye dönük pozitif değişimlerin talebi artıracağını göz önünde bulundurarak dikkatli bir şekilde karar verilmelidir. Otomobil almayı düşünenler mevcut koşulları değerlendirerek bütçelerine en uygun kararı vermeye çalışmalıdır.

Related Posts

En düşük emekli aylığı kesinleşti! İşte o rakam

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyonununu açıkladı. Açıklanan verilere göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,37 oranında artış kaydederken yıllık enflasyon yüzde 35,05 oldu. Buna göre, SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 16,67 …

Trump’tan Powell’a savaş ilanı: Hisseler çakıldı

New York borsası haftanın ikinci gününü karışık seyirle tamamlarken, yatırımcılar Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları ve ABD Başkanı Donald Trump’ın agresif söylemleri arasında yön aradı. Dow Jones endeksi günü 400 puan artışla 44.494,94 …

Piyasalar bugün çok hareketli… Borsa İstanbul’da 3 ay sonra ilk kez yaşandı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,25 yükselişle 9.972,96 puandan başladı. Ancak sonrasında 10 bin puanın üstüne çıkarak 3 ay aradan sonra ilk kez bu seviyeye yükseldi. 10 bin 005 puanı gören Borsa İstanbul 10 bin puanının üstünü son …

Mevduat faizleri rekor seviyede seyrediyor: 250 bin TL’nin aylık getirisi ne kadar?

250 bin TL tutarındaki mevduat faiz oranlarındaki son gelişmeler yatırımcıların odağında. Yüksek tutarlı birikimlerini değerlendirmek isteyenler, bankaların güncel oranlarına göre aylık getirisini hesaplıyor. Peki, 250 bin TL’nin 32 günlük mevduat getirisi ne kadar? İşte banka banka güncel mevduat faizleri…

Memur ve emekli Temmuz zammını bekliyor: Gözler 3 Temmuz Perşembe gününde

Haziran enflasyonu belirleyici olacak: Zam oranı sosyal yardımları da etkileyecek

Savaş değil, yönetim krizi: Sibirya’da savaş çıksa bile Türkiye etkileniyor

Artvin Kemalpaşa’da, mazot fiyatlarına gelen zam özellikle ulaşım sektöründe çalışanları zor durumda bıraktı. Taksici Arıkan Vayiç, artan maliyetler nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini belirterek, “Hopa’ya 500 liraya gidiyoruz, zamla birlikte bu …