Şifalı olduğu sanılan ‘acı su’ için uzmanından tüketim uyarısı

Doğu Karadeniz Mineralli Suları ve Sağlık

Doğu Karadeniz, muhteşem doğasıyla olduğu kadar zengin yer altı su kaynaklarıyla da dikkat çekiyor. Kentte böbrek taşı, mide rahatsızlığı, cilt ve göz hastalıkları gibi şikayetleri olan yerli ve yabancı turistler, mineralli suların bulunduğu kaynaklara ilgi gösteriyor. Bu sular halk arasında “şifalı su” ya da ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle “acı su” olarak da anılıyor.

Bölgede çıkan düşük debili mineralli suların tüketimine ilişkin uzmanlar, tarım alanlarından uzak, belgeli ve analizi yapılmış suların tercih edilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Trabzon’da 20 Kaynak Tespit Edildi

KTÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Gültekin, doğal su kaynaklarının içerik analizleri yapılmadan kullanılmasının sağlık açısından riskli olduğunu vurgulayarak, su kaynaklarının kullanım alanlarına dikkat çekiyor. Trabzon’da yapılan çalışmalarda yaklaşık 20 kaynağın varlığı tespit edilmiş. Ancak birçoğunun debi ve boşalım açısından yetersiz olduğu belirlenmiş.

‘Sağlık Açısından Dikkat Edilmeli’

Maden sularının rastgele ve kontrolsüz şekilde tüketilmesine karşı çıkan Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analiz edilip özelliklerinin belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Su içerisinde bulunan iyonlar, ağır metaller ve zararlı parametreler sağlık açısından risk oluşturabilir, bu yüzden kullanmadan önce dikkatle incelenmeli.

‘Su Kaynaklarının Kontrolü Önemli’

Gültekin, su kaynaklarının gelecekte daha da değerli hale geleceğine dikkat çekerek, bölgedeki su kaynaklarının kullanımına özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Su kaynaklarının analiz edilmesi ve doğru kullanılmasının önemine değinen uzmanlar, yöre halkının bilinçli bir şekilde suyu tüketmesi gerektiğini vurguluyor.

‘Doğal ve Şifalı Suların Tüketimi’

Bölgede şifalı su içen Ayfer Demireren, doğal ve şifalı olduğuna inanarak yıllardır bu suyu kullanıyor. Köylerde bulunan kaynak sularının analiz edilmeden içilmemesi gerektiğini belirten Coşkun Komar ise su kaynaklarının korunması ve bilinçli kullanımının önemini vurguluyor.

Related Posts

Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, serinlemek için tercih edilen klimaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Klimalar oda içerisindeki havayı alır, soğutur ve tekrar geri verir. İçerideki aynı hava devridaim olduğu için bir süre sonra o hava kirlenir” dedi.

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.

Basit bir burun tıkanıklığı düşündüğünüz gibi masum değil

Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Merdiven çıkmak bedeni ve zihni nasıl güçlendirir?

Günlük birkaç kat çıkmak, zihinsel becerileri artırabilir

Uzmanı uyardı: Kalp sağlığınız için ‘tadımlık’ et tüketin!

Yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı’nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle kalp ve damar hastalarının bu dönemde beslenmelerine özen göstermesi konusunda uyarılarda bulundu.